Fem bästa öarna i Stockholms skärgård

Sandhamn

Bland 24 000 öar och skär är det inte lätt att plocka ut de fem bästa öarna. Den här listan är helt subjektiv, men den har ändå nåt som talar för sig, tycker vi.

 

1. Sandhamn

Man måste inte vara en brat med kotlettfrilla och pappas motorbåt, vissa sanningar är allmängiltiga: Sandhamn är oslagbart.

Den förvånande stora byn med sin genuina skärgårdskänsla, det klassiska seglarhotellet med restaurang och bar, Sandhamns värdshus som inte har varit stängt sen 1700-talet (sägs det), de härliga stränderna borta vid Trouville, den fantastiska tallskogen som är oändligt stor men så lättillgänglig. Sandhamn bjuder på så många pärlor att var och en kan hitta nåt som lockar. Med sitt soldränkta läge långt ut i det yttre av skärgården har Sandhamn den dramatiska effekt som man ibland kan sakna i de skyddade inre delarna av Stockholms skärgård.

Den kanske största skillnaden mellan Sandhamn och många andra öar i Stockholms skärgård är tillgängligheten. På Sandhamn kommer du fram. Visst finns det tomter med staket runt, men stora delar av ön är allmän mark och du kan gå längs stranden runt ön. Du kan sitta och njuta på klipporna antingen vid hamninloppet eller på södra sidan av Sandhamn med vy över yttre havsbandet och den stora skeppsleden in mot Stockholm.

Egentligen heter ön Sandön, och Sandhamn är centralorten på ön.

2. Vaxholm

Jo, Vaxholm är faktiskt en ö. Den heter egentligen Vaxön, och Vaxholm är centralorten på ön – börjar du se mönstret? Vaxholm är även centralorten i Stockholms skärgård, kan man säga. Ön ligger bara en timmes båtfärd från Stockholm med Waxholmsbåtarna. Vaxholm är en levande liten stad på somrarna med caféer, restauranger, affärer och en bra gästhamn. På de omgivande öarna finns fästningar som har spelat en stor roll i Stockholms försvar under seklerna, bland annat Vaxholms fästning som ligger bara ett stenkast från byn och kan besökas efter en kort båtfärd.

Vaxholms Hotell är en klassisk lokal för bra boende och god mat. Att sitta och äta i hotellets matsal med den fantastiska utsikten över fjärden utanför är en storslagen upplevelse, oavsett om det gäller trerätters middag, julbord eller frukostbuffé.

Staden med sina vackra trävillor bjuder in till långa promenader, och det finns flera uppskattade caféer om man vill vila benen en stund.

3. Möja

Möja är en stor ö i utkanten av mellersta innerskärgården (om man ska vara noggrann). På ön finns flera orter, eller snarare bryggor: Möja Ström, Berg, Löka, Ramsmora, Långvik. De förbinds av en väg längs öns östra sida som lämpar sig för cykling och promenader – det är omöjligt att gå vilse.

I Berg finns café, restaurang, gatukök, Konsumaffär och en mycket populär gästhamn i Kyrkviken. Här är alltid nåt på gång under sommarmånaderna. Småbåtar från öarna runt omkring lägger till i hamnen vid krogen, utanför Konsum samlas fastboende och turister för att få en pust av civilisation innan de återvänder till sina ensliga paradis.

Långvik har också en Konsumbutik, i Ramsmora finns en mycket bra fiskrestaurang, Wikströms, Berg har en klassisk campingplats i närheten av dansbanan och på öns västra kust finns fina badstränder.

Här kan du läsa mer om Möja:
Moja.nu
Möja Turistförening

4. Utö

Utö i Stockholms södra skärgård är en klassisk ö för gruvdrift och militär verksamhet. Båda är idag museiala och nu handlar Utö mer om bad, god mat och bra boende.

Gryvbyn på nordvästra sidan är stället där det händer. Ät gott och bo bra på Utö Värdshus eller på någon av restaurangerna i byn. Köp den klassiska Utölimpan på bageriet. Hyr cykel, titta på gamla gruvor och andra sevärdheter, bada från klipporna på öns nordöstra sida eller den fina sandstranden längre söderut. Njut av båtarna och folklivet i gästhamnen.

Om du hyr en motorbåt på båtmacken och rundar öns nordspets (en kort sträcka) kommer du till en väldigt fin utskärgård vid Sadelöga. Något bättre sätt att uppleva det allra yttersta av Stockholms skärgård finns kanske inte.

5. Svartsö

Svartsö är en stor ö i mellanskärgården, så stor att det finns ett par sjöar på ön. Med skärgårdshotell, krog, handelsbod och bryggkafé behöver ingen sitta och rulla tummarna på Svartsö. Om det inte är det man vill förstås.

Vägen som går i östvästlig riktning över ön erbjduer långa vackra promenader genom det lantliga landskapet. Du ligger bra med egen båt antingen vid gästbryggan vid Ahlsvik, eller i någon av naturhamnarna på öns norra sida.

Från Svartsö har du även bra utflyktsmöjligheter till näraliggande öar som Grinda och Möja.

Om du dristar dig till att fiska på Svartsö får du räkna med att markägaren kommer ner och kräver hälften av fisken. Ge honom huvet.