Båttrafik


Taxibåt på kvällstur

De flesta platser i Stockholms skärgård ligger härligt otillgängliga för allt vad bilar och bussar heter. I skärgården är det båt som gäller, och båttrafiken sköts i första hand av tre stora rederier: Waxholmsbolaget, Cinderella och Strömma Kanalbolaget.

Waxholmsbolaget

Det klassiska skärgårdsrederiet som trafikerar många klassiska trader i olika delar av skärgården. Waxholmsbolaget har en stor egen flotta, men lägger också ut uppdrag på mindre rederier som finns med i deras turlistor.

Waxholmsbolagets turlistor är inte så enkla att komma tillrätta med. Häng med i vår gratis snabbkurs i konsten att navigera Waxholmsbolagets turlistor!

Hemsida: Waxholmsbolaget

Cinderellabåtarna

Ända sedan ångbåtarnas och segelskutornas tid har man väl förknippat skärgården med långsamma, pittoreska båtar. Det är fortfarande en ganska sann bild, men den gäller inte för Cinderellabåtarna.

Skärgårdsfarare som vill komma fram till sin brygga och sin stuga snabbt (hyfsat i alla fall), väljer ofta Cinderella. De här vassa båtarna susar fram som skärgårdens jetplan. Dessutom har de en finare komfort än många av de gamla trotjänarna i Waxholmsbolaget. Du äter tjusigt i restaurangen på övre däck, och i båtens försalong har du en av de tystaste resorna i hela skärgården.

Hemsida: Cinderellabåtarna

Strömma Kanalbolaget

Strömma kör i första hand på trader i Mälaren, alltså från Stockholm och västerut. Men de har även trafik i skärgården, bland annat några väldigt fina rundturer med guide och förtäring ombord.

Hemsida: Strömma Kanalbolaget