Slott och koja i Stockholms skärgård

Det finns i princip fem typer av boende i Stockholms skärgård:

  • Hotell
  • Pensionat
  • Stuga
  • Vandrarhem
  • Camping

De är listade efter prisnivå, men det är klart att det finns en del överlappning mellan kategorierna, som att ett fint pensionat kan kosta mer än ett enkelt hotell.

Hotell

Det finns inte så många hotell i Stockholms skärgård, och de som finns är ofta ganska fina, dvs dyra.

Dels finns det några verkligt klassiska hotell som Seglarhotellet i Sandhamn och Grand Hotel i Saltsjöbaden, där kungligheter, schackspelare och fackpampar har satt historiska avtryck.

Sen har vi en del nyare hotell med hög profil, som Sands Hotell på Sandhamn och Skärgårdshotellet i Nynäshamn. De har inte samma tradition, men uppfyller den moderna uppfattningen om stil och bekvämlighet.

Pensionat

Fina skärgårdspensionat som Svartsö Herrgårdspensionat och Rastaborg på Ljusterö skiljer sig inte så mycket från hotellen, annat än att de kanske ligger lite mer isolerat (i Svartsös fall) och möjligen har lite färre rum. Men skillnaden är nog mest historisk.

I alla fall bor man bra och äter gott på pensionaten. Den gamla traditionen att bo på pensionat hela sommaren är inte särkilt vanlig längre. Istället är det enskilda övernattningar eller lyxhelger som gäller nuförtiden.

Afternoon tea (dvs eftermiddagskaffe), trerättermiddag och frukostbuffé i natursköna omgivningar är ett framgångsrikt koncept, av mycket förklarliga skäl.

Hyra stuga

Om man vill stanna lite längre i skärgården utan att kostnaden rakar i höjden kan det vara idé att hyra stuga. Sen är det inte säkert att stuga blir jättebilligt, på en del öar är stugorna hett eftertraktade och priserna marknadsanpassade.

Att bo i stuga innebär förstås självhushåll i allmänhet, men på vissa öar kan man äta både lunch och middag på etablissemang, och har man tillgång till en liten båt kan det finnas fler restaurangbryggor att välja på (och en matbod förhoppningsvis).

I gengäld kan stugboendet ge stor frihet. Man kan komma och gå som man vill, man äter när det passar, man kanske har sin egen badklippa.

Om det är viktigt att man får vara ifred i och kring stugan ska man komma ihåg att det kan finnas en ägare i närheten. Man kanske bor i en friggebod på syn- och höravstånd från ett boningshus. Man kanske bor precis vid bryggan där ägarna har sin båt och sitt badliv.

Om man gillar sällskap kan det vara trevligt, om inte är det bäst att kolla upp den saken i förväg. Och om man hyr på en ö helt utan service måste man se till att antingen proviantera ordentligt i förväg, eller att det finns någon möjlighet att ta sig till affären.

Vandrarhem

Vandrarhemmen är kanske det enklaste och billigaste boendet i Stockholms skärgård. Det finns ganska många vandrarhem, de är hyfsat billiga, och det går oftast bra att få ett rum.

Normalt är det självhushållning som gäller på vandrarhemmen, plus att man själv får stå för sängkläder, handduk och städning.

De flesta vandrarhemmen har smårum för 2-4 personer. På en del finns även det logementboende kvar som man klassiskt förknippar med vandrarhem, och som är det billigaste boendet i skärgården förutom camping eller egen båt.

Icke desto mindre erbjuder många vandrarhem lite mer än så. Det kanske finns en frukostmatsal, ibland till och med en restaurang eller krog i anslutning till vanrdrarhemmet, som på Finnhamn och Utö.

Värdshus, gästhem, bed & breakfast

Andra former av boende under tak hittar man på gästhem, värdshus och bed-and-breakfast. Priser och komfortnivå skiljer sig åt, från hotellklass på Grinda Wärdshus till vandrarhemsstil, dock oftast utan motkrav på städning och bäddning.

Camping

Camping är förstås det billigaste boendet i Stockholms skärgård. Allemansrätten ger oss möjligheten att slå upp ett tält var som helst (med en del viktiga inskränkningar).

Det finns också en del campingplatser, som på Möja och Finnhamn. Däremot är camping opraktiskt eller till och med omöjligt på en del andra öar. På Sandhamn till exempel är camping helt enkelt icke tiilåtet.

På en del andra öar, som Gällnö, präglas landskapet av jordbruk och annan bebyggelse som gör det svårt att hitta en plats för tältet där man inte stör någon och inte riskerar att bli bortjagad av en uppretad bonde.

Överhuvudtaget ska man ha klart för sig att allemansrätten inte gäller inom synhåll från boningshus, och att många boende i skärgården håller mycket hårt på den principen. Säkert efter att ha blivit störda oräkneliga gånger av glada flanörer som egentligen inte menade något illa.

Gästhamnar och naturhamnar

Ingen har så många val av boende som den som kommer till skärgården i egen båt. Det finns en hel del gästhamnar men framförallt förstås helt obegränsat med naturhamnar. Naturhamnarna hittar man även på öar som inga reguljära båtar anlöper, till exempel de allra mest karga och särpräglade i ytterskärgården.

Vi ska inte gå inte på några detaljer i det enorma utbudet av hamnar, utan kan bara påminna om att de populära naturhamnarna ofta är lika svåra att få plats i som de allra populäraste pensionaten.