Skärgårdsbåtarna – var ska man sitta?

Det är härligt att åka båt i skärgården, särskilt om du slipper dra i tampar eller hålla koll på grunden. Du kan sitta med en kopp kaffe och meditera över den sköna och karga naturen. Men det gäller att sitta rätt.
Väntar på båten
Ibland är det många som vill sitta

Vaxö, Viberö, Vånö, Väddö, Värmdö

De så kallade V-båtarna (som börjar på V) är skärgårdens verkliga pendeltåg. De pilar kors och tvärs mellan bryggorna som rasande lejon. De här fartygen går alltid på maxfart eller max inbromsning, det är mycket buller och skakningar och ett svall som har ställt till rabalder för många skärgårdsälskare.

I båtarnas inre finns många sittplatser vid stora bord. Det går bra att äta medhavd picnic, spela spel med barnen eller bara lägga upp allt man äger för allmän beskådan. Det kan bullra en del, särskilt längst bak mot aktern.

Utomhus finns de flesta platserna uppe på akterdäck. Man sitter på långa plastbänkar lite som på en läktare, vänd framåt eller bakåt. Om man vill va ifred lite kan man ta en plaststol och sitta på det smala nedre akterdäcket. Där får man vara beredd på en del extra buller. Ibland kan det även stänka lite när båten backar ut från en brygga. Härligt.

Den allra finaste platsen finns en trappa upp på sidan av båten. Där kan man sitta en eller två personer uppkrupen på en lår. Man sitter i lä bakom ett skott med utsikt åt sidan, och det är inget spring. Tyvärr är dörren hit ofta låst. Det är väl nån som vill ha den för sig själv.

Waxholm I, Waxholm II

De här gamla trotjänarna är inte skärgårdens vackraste båtar precis. Men de är isgående och körs hårt året runt. Du kan höra dem på håll, de har ett speciellt wailande oljud som sklijer ut dem från övriga fartyg.

Det finns ett nedre akterdäck med högt tak över, där man sitter på lösa stolar. Rätt mysigt och inte så uppstyltat som de fasta bänkarna på många andra båtar. En trappa upp finns mindre däck med väggfasta bänkar och lösa stolar. De är mer väderskyddade än det större däcket en trappa ned. Båda däcken är hyfsat bullerutsatta, men väldigt fina att vistas på medan staden försvinner akteröver.

Inne i båtarna finns sittplatser både uppe och nere. De däruppe är finare.

Norrskär, Storskär

De gamla ångbåtarna har en alldeles egen charm. De är tystare än de modernare båtarna, betydligt mindre tröttande att vistas på. Går betydligt långsammare också, inget för stressade skärgårdsbor.

Allra tystast är det på fördäck, och där brukar det gå att sitta på lösa stolar. Ett av de få fartygsdäcken där man kan höra vattnet porla runt stäven. Väldigt fint.
Dessutom har Norrskär och Storskär långa bänkar längs sidorna på promenaddäck en trappa upp. Där har du tak över huvudet och ett fantastiskt panorama av fjärdar och klippor och granskogar som glider förbi framför ögonen utan att du behöver vrida på huvudet.
På Norrskär, men inte på Storskär, finns ett främre däck på samma nivå som promenaddäck. Där har du de kanske finaste sittplatserna i Stockholms skärgård. Det ryms bara tre-fyra personer, så du får hålla dig framme. Härligt blåsigt i fartvinden.

Ångbåtarna har inte samma enorma salonger som modernare båtar, men den mahognyklädda aktersalongen är hemskt charmig, och även den har en ganska behaglig ljudnivå. Lågt i tak, dock. Giraffer se upp.

Söderarm, Sandhamn, Dalarö

Skärgårdens nya älsklingar. De här tjusiga båtarna lyfter standarden för våra älskade resor ut på öarna. Hela innanmätet är fint, men försalongen en trappa upp är utan tvekan pärlan ombord, för den som vill sitta inne. Platserna är åtrådda och tar slut i ett nafs.

För den som gillar friska vindar är det roligaste med de nya stomskeppen att de har samma fina längsgående bänkar som de gamla ångbåtarna Norrskär och Storskär. Du sitter under tak och har första parkett mot grosshandlarvillorna och segelskutorna som glider förbi under resan.

Det finns ett stort akterdäck också, lite bullrigare men fint ändå.

Cinderellabåtarna

Cinderellabåtarna kör snabbare än några andra båtar i skärgården. På de två akterdäcken dånar det ganska fanatiskt. I övrigt är de sköna och väderskyddade. Men i den lilla försalongen åker man tyst och snabbt mellan kobbarna. Där har du skärgårdens riktiga lyxresa.

Dessutom har Cinderrella bra mat och dryck, inte minst tjusiga restaurangen en trappa upp.

Skarpö, Ramsö, Tynningö

De här gulliga rundbakade trotjänarna från 1965 är isgående men inte de mest bekväma i skärgården. Det finns platser inne i den sunkiga kajutan, och ett däck ovanpå. Ofta går det bra att vistas på fördäck. Ett hett insidertips.