Skärgårdens naturreservat

Hela Stockhoms skärgård erbjuder en fantastik naturupplevelse, vilket återspeglas i det stora antal naturreservat som finns här. Några av dessa ligger utanför det reguljära båtnätet och kräver därför egen båt.

Båtliv i skärgården
En egen klippa

Reser man utan egen båt finns dock en mängd andra vackra reservat att besöka. Med flera billiga hotell eller vandrarhem i skärgården och på fastlandet kan man med lite planering nå ett stort antal av dessa under dagen.

Svenska Högarna, vilket utgör en av norra skärgårdens östligast punkter, är ett av de naturreservat utan allmän båtförbindelse. Naturmässigt är Svenska Högarna karakteristiskt för den yttreskärgården vilket betyder ett lågt landskap med stenhällar och lågväxta enbuskar. Ön som är Sveriges mest isolerade bebodda ö är flitigt besökt av sillgrisslor och labb fåglar under häckningssäsongen.

Södra skärgården

I södra skärgården ingår öarna Nåttarö, Ålö och Rånö i ett naturreservat som bildades 2008. Nåttarö erbjuder vandrarhem, stugby och en campingplats samt båtförbindelse med Nynäshamn. Ön erbjuder perfekt skärgårdsmiljö med skärgårdens längsta sandstrand. Den långgrunda stranden gör det till en populär strand även för de mindre besökarna. Utsiktspunkten Bötsudden erbjuder också en vacker utsikt över öarna i området, väl värt klättringen.

Norrpada skärgård i yttre skärgården är ytterligare ett naturreservatområde som utgörs av flera öar. 9 öar ingår, av vilken Stora kålskär, Gummaskär och Hallskär är de största. Naturen här består av kuperade bergsknallar med frodig löv och idegransskog. På grund av kuperingen och de småskurna öarna finns här gott om naturhamnar för egna båtar, men öarna kan också nås med båttaxi.

Ängsö nationalpark

Slutligen har Stockholms skärgård också en egen nationalpark. Ängsö var en av landets första 9 nationalparker som anlades år 1909. Ön utgörs av kulturlandskap vilket betyder odlingslandskap med ängar och hagmarker. Det är lätt att ta sig till Angsö från fastlandet och ön är populärt för sina badvikar och lätt tillgängliga vandringsleder. Även här finns gott om naturhamnar.

För naturreservat och nationalparker gäller ibland andra föreskrifter än de som finns listade i allemansrätten. I skärgården betyder det främst skyddande av fågellivet vilket till exempel innebär att delar av Ängsö är avstängt för besök mellan februari och augusti.

Besöker du öar med hund ör det också extra viktigt att se sig om efter skyltar och och föreskriften angående hundar. För mer information gör man bäst i att kontakta Skärgårdstiftelsen eller Naturvårdsverket.