Sex smarta tips inför båtresan i Stockholms skärgård

Konsten att åka vaxholmsbåt

Det skönaste sättet att ta sig ut i skärgården är med de vita båtarna från Waxholmsbolaget, eller andra rederier. Med några enkla knep kan båtturen bli precis så härlig som du hade tänkt dig.

Waxholmsbåt i regn

Kom i mycket god tid

Om du tar vaxholmsbåten inifrån stan, tänk på att du inte kommer vara ensam ombord. Vaxholmsbåtarna avgår normalt kring klockan tio, och ofta ringlar sig kön långt bort på kajen redan en halvtimme före avgång. Det gäller även Cinderellabåtarna som går från Strandvägen.

Är du mån om en bra sittplats, kom i mycket god tid.

Planera var du ska sitta

Vill du sitta inne och mysa eller njuta av de friska fläktarna på däck? Långt fram eller långt bak? Uppe eller nere? Ensam eller mitt i smeten?

Tänk igenom det och diskutera det med ditt ressällskap innan bordningen börjar. Då kan det nämligen bli rätt hektiskt. Det är inte optimalt att stå mitt i horden och debattera medan alla fina platser blir upptagna.

Lär känna båtarna

Det finns en hel flotta av båtar, och varje båt har lite olika egenheter. Läs vår artikel om de populäraste båtarna. Vad de har för service och var man ska sitta.

Ta ut kontanter

Skärgården är en glesbygd och det är därför vi älskar den. Men det medför också en del begränsningar. Till exempel finns det inga bankomater, och det är inte säkert att caféer och bodar tar kort. (Numer tar dock de flesta båtarna kort.)

De är ofta rätt tillfälliga arrangemang under ett par sommarmånader och jobbar mest med kontanter.

Om du åker från Strömkajen finns det en bankomat på Arsenalsgatan precis vid uppgången från Kungsträdgårdens T-bana. Ta ut ordentligt så du kan äta och fika och shoppa och betala för båten.

Ta med mellanmål

Det finns fika och käk på båtarna, och många öar har både caféer och restaurangeer sommartid. Men det är skönt att ha i alla fall ett mål mat med sig och inte vara beroende av serviceinrättningar, marknadspriser och vingliga fällstolar så fort magen kurrar.

En flaska vatten är guld värd.

Ta med kläder

Ett sista inlägg i den här båtåkandets användarmanual. Det kan vara underbart varmt och somrigt i skärgården. Ofta är det finare väder än inne på land. Men det kan också vända och bli grinigt. Dessutom är det alltid blåsigt ute på däck.

En resa i Stockholms skärgård brukar vara en heldagsaffär, mycket hinner hända i luftlagren. Ta med nåt varmt att sätta på!