Bullbåten – civilisationens utsände

Du vaknar av att morgonsolen har förvandlat båten till en bastu. Runt om i naturhamnen skjuts luckor upp för att släppa in morgonluften. Du tassar iväg över klippan för att lätta på trycket.

Tillbaka i sittbrunnen njuter du av att en ny dag tar sin början i skärgården. Det enda du saknar är en färsk morgontidning och kanske – kanske – färska frallor till morgonkaffet. Men det är ju ett orimligt önskemål. Ni är mitt ute i Stockholms skärgård, i en naturhamn. Det blir att nöja sig med den gamla limpan från senaste handelsboden.

Eller? Nej, lyssna! Borta i gattet ut mot fjärden hörs ett ljud. Ett knattarande ljud, och snart blir en liten farkost synlig mellan klipporna vid naturhamnens inlopp. Det är bullbåten!

Två ungdomar i en liten gummibåt. Varje morgon pilar de runt mellan naturhamnarna i den omkringliggande skärgården med tidningar, frallor, bullar, kanske t o m glass.

För dem är det ett friskt och härligt sommarjobb. För dig är det som att komma hem en aning.

De lägger till vid din akterspegel och sträcker upp prylarna som du ber om. Du vägrar ta emot växeln och skjuter ut dem igen så att de kan puttra bort till gubben i Vegan. Han frågar om de har GP.

När doften av kaffe sprider sig mellan skotten kommer resten av sällskapet upp och sträcker på sig. De tror inte sina ögon när de ser de färska frallorna och dagens tidning.

Eller, jo det gör de. För ni handlar alltid av bullbåten. Friluftsliv i all ära, segling i Stockholms skärgård kan väl få vara lite ombonat också?

Visst kan den det. Bullbåten för med sig ett flarn av civilisation till våra små kajutor, och vi älskar den för det!