Båtluffa i Stockholms skärgård – vilket kort är smartast?

Att luffa runt i Stockholms skärgård med de vita båtarna är verkligen ingen dålig idé för en semester. Med havet och klipporna som följeslagare kan känslan av frihet och skönhet bli rätt överväldigande.

Men hur reser man smartast i Stockholms skärgård? Det är inte alls säkert att Waxholmsbolagets Båtluffarkort är det billigaste alternativet.

Ska man verkligen köpa Båtluffarkortet?

Förr gällde båtluffarkortet i 16 dagar, nu gäller det i fem dagar. Det är en rätt kraftig försämring, särskilt som Waxholmsbolaget själva påpekar att var och en av de tre delarna i Stockholms skärgård ”innehåller tillräckligt för att fylla en hel semestervecka”. (Man brukar dela upp Stockholms skärgård i Norra, Mellersta och Södra skärgårdarna.)

Jaha, men då får man väl helt enkelt köpa tre Båtluffarkort? Visst, båtluffarkortet kostar 420:- så för tre får du betala 1260:- och då kan du åka fritt i 15 dagar.

Eller så köper du ett periodkort för 750:-. Det gäller i 30 dagar. Bara att välja.

För att vara riktigt tydlig: periodkortet verkar vara ett mycket smartare val om du tänker vara ute i skärgården mer än fem dagar. Och kortare än fem dar är väl inte mycket till båtluff?!

Vad kostar kontantbiljetter i Stockholms skärgård?

För att få en uppfattning om vad det kostar att åka båt i Stockholms skärgård utan kort kan vi jämföra kontantpriset för några populära trader (sommaren 2009).

  • Stockholm-Vaxholm 75:-
  • Stockholm-Grinda 90:-
  • Stockholm-Möja 130:-
  • Stockholm-Sandhamn 130:-
  • Stockholm-Arholma 130:-
  • Stockholm-Utö 130:-
  • Stavsnäs-Sandhamn 75:.
  • Årsta-Utö 75:-

Två tur och returresor från Stockholm till de mer avlägsna öarna kostar alltså 520:-. För ett sånt minipaket kliver Båtluffarkortet trots allt fram som ett bra alternativ.

Men återigen, för den som vill båtluffa i Stockholms skärgård är nog inte båtluffarkortet det självklara valet.

Båtkortet

Ett annat alternativ som Waxhomsbolaget erbjuder är Båtkortet. Med det kan du åka båt i Stockholms skärgård till rabatterat pris under obegränsad tid. Båtkortet kostar 750:- och ger dig rätt att plocka ut kontantbiljetter till ett värde av 1000:-. I praktiken får du alltså 25 % rabatt på kontantpriserna i listan ovan.

 

Publicerad 9 april 2009